Home > Cyber Operations > Wat ik opgepikt heb van cyber operations na bezoek Kooy symposium 2011

Wat ik opgepikt heb van cyber operations na bezoek Kooy symposium 2011

Dat je op deze pagina uitkomt is omdat je me vertrouwd in de link die ik je aangegeven heb. Voor hetzelfde geld kom je op een pagina uit die je hele computer zou kunnen leeg trekken of zelfs toegevoegd kan worden aan een botnet, zonder dat je het maar door hebt! Het is onvoorstelbaar wat hackers allemaal kunnen doen als ze een beetje geld investeren, natuurlijk kennis van zaken hebben en veel geduld. Wat ik vandaag ook heb gezien is dat je zelfs met gratis tools online van alles en nog wat kan doen, maar uiteraard valt de politie dat vrij snel binnen omdat een amateur makkelijk te backtracken is. Een “live” demo van Fox-IT maakte duidelijk hoe makkelijk het kan zijn om informatie via social media binnen te halen en een soort lecture van TSTC college liet zien dat het kinderspel is.

Minister Hillen en Erik Akerboom vertelden over het beleid van Nederland met betrekking tot cyber operations. Mij werd duidelijk dat we in Nederland nog aan het begin staan om gezamenlijk op te treden tegen cyber aanvallen om zowel te kunnen reageren als om preventief op te kunnen treden. Natuurlijk is het niet zo dat er nog helemaal niets is, dat werd wel duidelijk uit het verhaal van Peter Zinn over het oprollen van het botnet aangestuurd vanuit Nederland. Dat botnet is dus opgerold en de eigenaar is gearresteerd. Echter dit speelveld in Nederland is behoorlijk versplinterd. Zo hebben we het High Tech Crime van KLPD voor het oppakken van cybercriminelen, hebben we GOVCERT.NL voor incidenten bij de overheid en is er uiteraard bij defensie ook beweging. Op meerdere plekken ontstaan dus initiatieven maar een centraal orgaan is afwezig. Ik begrijp wel dat het NCTB een cyber centre en cyber raad wil oprichten in juni 2011 wat mogelijk het eerste moment kan zijn waarop nationaal een centraal punt ontstaat waar de kennis en mogelijk ingrijpen nationaal gecoördineerd kan worden.

Wat ik ook interessant vond, waren de ontwikkelingen bij US/NSTAC (door Bob Dix). Daar zijn ze al een behoorlijke tijd bezig om met meerdere partijen zowel uit de publieke sector als de private sector samen een muur te vormen tegen cyber aanvallen. Wat ze feitelijk aan het doen zijn is informatie aan het verzamelen bij overheden en bedrijven uit verschillende sectoren over aanvallen die in de log komen van firewalls, maar ook waar het goed mis is gegaan. Door deze kennis weten ze hoe het werkt en welke ontwikkelingen er zijn, zodat ze trends kunnen ontdekken en mogelijk zich daarop voorbereiden. Eigenlijk heel simpel, maar de key lag in het vertrouwen bij deze samenwerkingsverbanden over het verzamelen en kunnen inzien van elkaars gegevens over inbraken.
Brian Christiansen (Chief Cyber Defence and Assured Information Sharing, NATO-NC3A) en John Osterholz (Vice President for Cyber Client relationships of CSC) vertelden daarnaast ook over de ontwikkelingen bij NATO en de visie van John op cyber operations.

Wat ik ervan geleerd heb is dus dat dit onderwerp mij zeer boeit, hier wil ik dus meer van (weten). Het probleem is internationaal, niet nationaal en samenwerking op dat gebied is dus essentieel. Kennis delen is belangrijk en leren van elkaar is van belang in het leren hoe hackers en andere bedreigingen in bedwang gehouden kunnen worden. Opschaling van lokaal naar internationaal moet mogelijk zijn om juist te reageren om bedreigingen over de grens in de tang te houden. In Nederland is dit onderwerp nog in ontwikkeling en moet er nog veel gebeuren om inzicht te krijgen in de bedreigingen en manieren waarop een goede respons op deze bedreigingen ingericht kan worden. Hier wil ik mijn steentje in bijdragen, althans ik hoop dat ik de kans krijg.

Zoals je dus kunt aanvoelen, zal hierover binnenkort meer op mijn blog verschijnen. Blijf kijken!

Powered by ScribeFire.

Advertenties
Categorieën:Cyber Operations Tags:
 1. Ruurd Feenstra
  april 18, 2011 om 11:44 am

  Hey Martijn

  alles goed met je? Ik zit net je blog te lezen en ik vind het erg interessant ik begrijp ook niet dat er nog steeds honderdduizenden mensen op de wereld niet door hebben dat hun pc is overgenomen en deel zijn van een botnet als iedereen er wat meer me bezig zou zijn dan zou het internet een stuk veiliger zijn.

  ik blijf je blogs nu lezen heel erg boeiend.

  Groetjes Ruurd

  ps groetjes aan vrouwtje en je zoontje

  • april 18, 2011 om 9:21 pm

   Mij mij gaat het prima, met jou ook?
   Leuk dat je reageert en uiteraard ook helemaal leuk dat je me blijft volgen. Ik hoop je de komende tijd te kunnen boeien met mijn betogen over Cyber Operations.

   Ook de groeten aan jullie in het hoge noorden! 🙂

 1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: