Home > Cyber Operations > Gebruik voor het openen van short links (die je niet vertrouwt) een checker #cybersecuritytip

Gebruik voor het openen van short links (die je niet vertrouwt) een checker #cybersecuritytip

Met de komst van bijvoorbeeld twitter en andere plekken waar je snel berichten op wil zetten kwam ook ineens de short link. Services als van bit.ly zijn niet meer weg te denken van twitter of linkedin.

Er schuilen echter nogal wat gevaren in wanneer je niet weet op welke website je uiteindelijk uit zal komen. Als de link komt van een persoon die je kent is het gevaar natuurlijk minder. Je vertrouwd natuurlijk de persoon die hem geplaatst heeft.

Echter wanneer je het niet vertrouwd, bijvoorbeeld als je een mooi bericht tegen komt van een onbekende maar je wil toch even de site, en dus het langere bericht erachter, lezen, dan is het verstandig eerst even de check te doen of de link wel naar een site verwijst en niet bijvoorbeeld naar iemands computer of een site bomvol met malware of virussen.

Gelukkig is na de komst van de service “url verkleining” ook een service gekomen om de check te kunnen doen welke site of eigenlijk welke url er werkelijk achter zit. Ik ben twee sites tegengekomen die wel makkelijk zijn om als favorite op te slaan:

  1. bij een vermoedelijk wat groter risico kun je gebruik maken van de site http://sitecheck.sucuri.net/scanner/ –> voor de liefhebber hier een shortlink ervan, http://bit.ly/nP5aAh. Deze site toont in een tweede tab niet alleen welke link erachter schuilt, maar geeft ook aan of de site OK is.
  2. bij een wat lager risico kun je gebruik maken van untiny.me –> voor de liefhebber hier weer een short url: bit.ly/nApSeP. Deze site toont allen de url die achter de short url zit.

Pas dus op met de verkorte links, want ze kunnen schadelijk zijn voor je computer en als je het niet vertrouwt, schakel dan een website als die van hierboven in om de link te checken.

Advertenties
Categorieën:Cyber Operations Tags:
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: